Motionsgruppens veckoblad V15

Länk till Facebook för att läsa hela inlägget: https://www.facebook.com/groups/161790867361326/permalink/1905029989704063

Då var vi framme vid påsken och bara en vecka kvar tills vi startar med motionscyklingen!
Våren är ju en hektisk tid, båtarna skall skötas om och i sjön, sommarstugan skall målas osv. och motionscyklingen skall startas upp! Dags att raka benen, man vill ju inte råka ut för stilpolisen det första man gör! :-) Många har ju varit i gång länge och en del hela vintern på ett eller annat sätt. Vi håller alla lite olika nivåer så här i början och vi kommer att starta lite mjukt. Det traditionella kosläppet kommer Thomas Kettunen att få den stora äran att få ta hand om! Det är söndagen 24/4, då är alla välkomna att cykla lite distans. Mera information om de olika turerna, tider mm kommer under påskhelgen! Det kommer så klart att bli grus åka och en torsdagstur innan det stora kosläppet på söndagen! Tidigare så körde vi bara på söndagar, därför har det blivit lite som en startdag även om det inte är det nu för tiden! Motionscyklingen har ju fasta starttider och vi utgår alltid från samma startpunkt så det är lätt att komma ihåg! Det hade varit väldigt roligt om även ni som tävlar dyker upp till samlingarna, det blir ju lite mera socialt och skapar en tillhörighet inom klubben. Sen kör vi olika turer, fart och distanser, men ändå roligt att träffas och prata lite innan start! Sociala faktorn är viktig… Säkerheten kommer ALLTID FÖRST när vi cyklar och det är vanliga trafikregler som gäller när vi cyklar i trafiken, och en stor skopa sunt förnuft! Bilar är hårda, cyklister är mjuka! När man svänger in på annan väg i korsningar och rondeller är det viktigt att tänka på att det kan vara många cyklister bakom som också skall hinna ut och igenom korsningen/rondellen innan bilarna kommer och bryter klungan. Om så ändå sker, väntar man in hela klungan så att alla är med innan man fortsätter, viktigt är då att man kommunicerar i klungan! Detsamma gäller även över backkrön, vi håller ihop klungan/gruppen. Man kan cykla långsamt tills alla är med igen. Att cykla i kapp är varken roligt eller bra, kostar massor av kraft och gynnar absolut inte klungan som helhet. I värsta fall kan det bli så illa att man inte orkar cykla i kapp pga. att man är trött, det är motvind och/eller uppförsbacke. Det får inte hända utan alla i gruppen ansvarar för att hålla koll på varandra och att alla är med! Det är även viktigt när det gäller sjukdom mm! En väl samarbetande klunga är en stark grupp och ger alla en möjlighet att känna på hur det är att cykla fortare och längre än man klarar som ensamcyklist där man får ta all motvind själv till exempel. Därför finns det lite regler och signaler som vi använder oss av när vi cyklar ute i trafiken. En länk från Trafikverket och lite lånat och välskrivet från vår granne Team Kungälv!

Lånat från Team Kungälv: (men gäller så klart även i CK Sundet) När vi är ute och cyklar använder vi tecken för att varna varandra för hinder, faror samt få en så säker och smidig cykling som möjligt. När vi ligger på led (bakom varandra) skyms sikten och man ser helt enkelt inte mycket längre än till cyklisten framför. Detta innebär att eventuella hinder kan komma väldigt plötsligt för den cyklist som ligger på hjul. Förste cyklisten signalera så fort en fara upptäcks (dvs. i god tid – inte precis när han själv passerar), men alla som ser ett hinder ska förstås signalera direkt även om de inte ligger först. Alla ska, undantagslöst och direkt, vidarebefordra tecknet till siste person. Känner man sig osäker på att släppa styret för att ge tecken håller man i första hand kvar händerna på styret och där man kan använder man rösten i stället för att signalera. Vanliga tecken när vi cyklar: Sväng höger – höger arm utsträckt till höger Sväng vänster – vänster arm utsträckt till vänster Ett led – en uppåtsträckt hand med ett finger i luften Två par – en uppåtsträckt hand med två fingrar i luften Rondell – en uppåtsträckt hand med ett finger i luften som gör en cirkelrörelse Mötande fordon – Ropa ”möte” Omkörande fordon – Ropa ”bil bakom” Signal – en uppsträckt hand som gör ”prattecken” från cyklisten längst fram som vill veta om alla i klunga är med. Förstärk gärna med rösten och ropa ”signal”. Klart bak – personen längst bak i klungan ropar ”klart bak” för att meddela att alla i klunga är med till exempel efter en rondell, backe eller vid ”signalfråga” från cyklisten längst fram.